Japanska pengar

Publicerat av Staffan Arvidsson Asami den

Den Japanska valutan

I Japan använder man sig av yen. Den internationella symbolen för yen är: , förkortas ibland med JPY eller JP¥. I japan så används sällan dessa symboler eller betäckningar, istället använder man sig av 円, som uttalas ”en”. På prislappar mm så ser man ofta 円-symbolen.

Japanska sedlar och mynt

I japan använder man i dagsläget sex stycken olika mynt och man har tre stycken sedlar.

Japanska sedlar

Det finns sedlar i tre olika valörer, 1000, 5000 och 10,000 yen.

Tusen yen (1000 円) sedel

Den japanska tusen-yen sedel är blå till nyansen, är 150 × 76 mm stor. På framsidan ser man Noguchi Hideyo, en japansk bakteriolog. Baksidan av sedeln ser vi berget Fuji reflekteras i sjön Motosu och körsbärsblommor.

Fem tusen yen (5000 円) sedel

På framsidan av fem tusen yen sedeln syns Ichiyō Higuchi som levde under Meiji perioden och var den första viktiga kvinnliga författaren i moden Japansk tid. Baksidan pryds av iris blommor, bilden är tagen från en sex-delad panel av Ogata Kōrin målad runt år 1700. 

Tio tusen yen (10,000 円) sedel

Framsidan visar den mycket viktigt (för grundandet av det moderna Japan) Fukuzawa Yukichi. Baksidan visar en phoenix från templet Byōdō-in i Kyoto, tittar man på 10 yen myntet så kan man se en bild av själva templet Byōdō-in.

Två tusen yen (2000 円) sedel

Det finns även en fjärde sedel, om än mycket ovanlig att få tag på. År 2000 tryckte man upp en 2000 yen sedel för att dels fira det nya millenniet men också att man höll G8 mötet i Okinawa. Sedeln är ovanlig att stöta på i handeln i dagsläget men finns på banker osv om man frågar efter den.

Sedeln är något högre än 1000 yen sedeln och har Shureimon på framsidan och bilder från berättelsen ”Tales of Genji” på baksidan.

Japanska mynt

Läs mer om de olika japanska mynten här.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.