Att äta yakiniku när man är i japan är nästan obligatoriskt (om man inte är vegitarian). Yaki betyder ”grilla” och niku betyder ”kött”, man grillar kött helt enkelt. Ofta i Japan så ställs mat in på bordet som man sedan gemensamt som familj eller annan grupp delar på, samma gäller för yakiniku.

Vid bordet finns en grill, det kan vara antingen en gas grill eller en kolgrill, kol är det finare alternativet. Man beställer sedan in kött och grönsaker som alla vid bordet delar på, och man äter allt eftersom maten blir klar på grillen.

Köttet och grönsakerna kommer i lagom tjocklek för att det ska gå fort att grilla. för köttet handlar det ofta om någon minut (eller en halv minut) på varje sida beroende på hur man föredrar sitt kött. Sedan doppar man köttet i en sås (kallas ”tare”) innan man stoppar allt i munnen. Mums. Såsen är ofta baserad på sojasås med smak av vitlök och sesamfrön, det finns många varianter här. Ibland doppar man även köttet i en sås baserad på citron eller yuzu (yuzu är en japansk citrusfrukt, som en blandning av citron och clementine).

Ursprunget till den Japanska yakiniku kommer från den Koreanska bulgogi. Den Koreanska varianten av yakiniku anpassades till Japanska smaker under efterkrigstiden av de Koreaner som flyttat till landet.

Bilderna nedan är från restaurang-kedjan Jingisukan (ジンギスカン) som serverar en variant av Yakiniku där man bara serverar kött från lamm. Andra varianter av yakiniku kan vara tex inälvs-yakiniku, där man verkligen har tagit vara på allt från djuret, det är kanske bra men kräver nog en del tillvänjning, jag har inte vant mig.

Yakiniku är lite obligatorisk när man är i Japan, gott och trevligt och en upplevelse att minnas.

Yakiniku - Tokyo - Japan

Yakiniku - Tokyo - Japan

Yakiniku - Tokyo - Japan

Yakiniku - Tokyo - Japan

Dela om du gillart!
Google+TwitterEmailPinterestFacebook
Kategorier: Japansk Mat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.