Tänk på en japansk maträtt? Tänkte du på sushi? Jo det gör nog de flesta, troligtvis den maträtt som vi förknippar med japan som mest. När man tänker vidare på sushi så blir ofta att man drar tankarna åt rullarna och kuddarna, vår bild av sushi. Men i japan är sushi så mycket mer.

Det finns en mängd olika varianter av sushi, det som är gemensamt för de olika varianterna är vinäger-tillsatt ris som man sedan äter på olika vis. Rullarna och kuddarna, eller maki- och nigiri-sushi är dock kanske den vanligaste varianten, även i japan, i alla fall när man äter på restaurang. Vanliga varianter som man äter hemma är chirashi-sushi och temaki sushi. Chirashi-sushi äter man i en skål, man grundar skålen men vinäger ris och sedan toppar man riset med olika ingredienser, ofta bitar av rå fisk, men även grönsaker och ägg. Temaki-sushi är en annan populär hemma variant av sushi, kan jämföras med vår ”svenska” taco i sättet man äter den på. Man lägger fram ingredienserna, nori blad, ris (med vinäger), fisk, wasabi osv på bordet, sedan gör man sin egen temaki sushi i handen. Grundar med ett noriblad, sedan riset och sedan efter egen smak, temaki betyder ungefär ”rulla i handen”, passande.

Läs även:   Japansk Mat - Yakiniku, grillat kött på Japanska

Äter man sushi ute på restaurang finns det två vanliga varianter av beställning. Antingen på det nu kända rullbands sushi, du plockar själv den talrik med sushi som ser god ut, sedan betalar du för antalet tallrikar som du ”sparat” på dig. Vanligt är det att tallrikarna har olika pris, en fin tonfisk eller lax är ofta dyrare än en enklare fisk, detta ser man ofta men en färgkodning på talriken.

Ett annat sätt att beställa är genom ett formulär som man fyller i vid bordet. Man fyller helt enkelt i hur många bitar man vill ha av en särskild bit. Av dessa två beställnings varianter är rullbands sushin den smidigare av dem.

Att äta sushi i japan är nästan ett måste, kombinera gärna efter ett besök på fiskmarknaden Tsukuji för en extra färsk upplevelse.

Tokyo

Sushi - Tokyo -  Japan

Sushi - Tokyo -  Japan

Sushi - Tokyo -  Japan

Sushi - Tokyo -  Japan

Sushi - Tokyo -  Japan

Sushi - Tokyo -  Japan

Sushi - Tokyo -  Japan

Dela om du gillart!
Google+TwitterEmailPinterestFacebook
Kategorier: Japansk Mat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.