Jag har vid flera tillfällen kört bil i Japan. Det första man slås av är givetvis att man kör på vänster sida av vägen. Detta kanske kan upplevas som något skrämmande, men har man lite bil-vana är det inte något något problem att ställa om körningen för att föra på ”fel” sida av vägen. Allt blir ju spegelvänt, det är ganska lätt att komma in i eftersom man ändå sitter på ”fel sida” i bilen och kör.

OK, så man kör på andra sidan vägen, nu är du beredd på det. Vad behöver man för att får köra då? Jo, du behöver ett så kallat internationellt körkort(IKK), vilket i stort sett är en översatt version av ditt körkort. Internationellt körkort utfärdas bl.a av Motormännen (på körkortsportalen finns alla som utfärdar IKK i Sverige, jag har använt motormännen) och man kan ansöka om körkortet på deras hemsida. Det finns två varianter, 1-årig och 3-årig, det man ska ha i Japan är den 1-åriga (har ett års giltighet från datumet det utfärdas.) Kostar 275 kr (2016-08-30). Det tar ett par veckor att få hem i brevlådan så ta med det i planeringen innan resan till Japan.

Väl på plats i Japan finns det flera olika som hyrbils leverantörer men det är inte de som är stora i Sverige och Europa som är stora i Japan. Hertz, Avis etc finns oftast på några enstaka platser och ofta kring flygplatser men jag har upplevt att de inte alltid finns så tillgängligt som man skulle vilja. Själv har jag hyrt bil från Toyota Rent A Car (engelsk hemsida för bokning). De finns på många platser och har bra priser. När man väl har kommit så långt så att man bokat bil och ska hämta ut den så behöver du förutom ditt internationella körkort nämnt ovan, även ditt vanliga körkort från Sverige, samt ditt pass.

Läs även:   Japanska mynt

Kör man bil i Japan under vintertiden så får man vara beredd på att det inte är vinterdäck på bilen, man kör med samma däck året om. Kommer man upp i berg och liknande där det ligger snö och annat på vägen så är det snökedja på bilen som gäller. Vilket man som svensk kanske inte känner sig helt van att använda.

Sammanfattning

 – Ansöka om internationellt körkort i god tid från motormännen (1-årig variant)
 – Ta med ditt körkort, pass, och internationella körkort när du ska hämta ut hyrbil i Japan
 – Kolla upp lite lokala aktörer när du ska hyra, t.ex. Toyota rent-a-car eller Timescar, det kan löna sig.

Kör försiktigt!

Harajuku - Tokyo - JapanHarajuku - Tokyo - Japan

Mt. Fuji - Tokyo - JapanMt. Fuji - Tokyo - Japan

Dela om du gillart!
Google+TwitterEmailPinterestFacebook
Kategorier: Tips och Råd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *