5 praktiska tips inför resan till Tokyo och Japan

Här kommer 5 praktiska tips och saker att tänka på som kan göra resan lite smidigare när du är på plats i Japan och Tokyo.

  1. Res smidigt – skaffa ett Pasmo kort
  2. Ta med eller köp en handduk att torka händerna med.
  3. Det finns knappt inga papperskorgar, spara och släng senare.
  4. Ta av skorna när man prover kläder
  5. Maten är alltid nära – billig lunch i närbutiken

1. Res smidigt – Skaffa ett Pasmo kort.
Tokyo har ett väldigt smidigt nätvärk av transport, tåg, tunnelbana och buss. Kortet finns att hämta ut på tunnelbana och tågstationer i de flesta biljettautomater, (dessa går att få med engelskt menysystem för smidig navigering). Kortet kostar 500 yen i pant som man kan få tillbaka när man återlämnar kortet. Sedan är det bara att ladda kortet med pengar för att smidigt ta sig runt i stan. Kortet scannar man vid in och utpassering till tåg och tunnelbanelinjer. Man kan också handla i många automater och närbutiker med sitt Pasmo.

2. Ta med eller köp en liten handduk att torka händerna med.
På toaletterna i Japan finns ofta finns inga pappershanddukar, det som oftast finns är en lite halvtaskig blåstork som brukar fungera sådär under de bästa omständigheterna. Man lämnar oftast en toalett med händerna blötare än vad man önskat. Då kan det vara bra att ha en liten handduk i fickan eller väskan att torka händerna med. Har man inte med sig så finns det givetvis att köpa. Uniqlo är ett bra tips för att köpa sig en liten handduk, de har en särskild hylla för dessa.

Läs även:   Pengar i Japan

3. Det finns knappt inga papperskorgar, man måste spara och slänga vid tillfälle.
En sak som kan vara lite överraskande är avsaknad av papperskorgar. Det kan vara långt mellan dem. Vad gör man med sitt skräp då? Man får helt enkelt bära med sig sitt skräp till man stöter på en papperskorg. Ganska säkra kort för att hitta papperskorgar är närbutikerna, (コンビニ, uttal “konbini” låneord från eng. “convenience store”) de ha ofta utanför ett antal soptunnor utanför. Tur då att det i Tokyo är väldigt vanligt med närbutiker, men i bland överraskande långt i mellan.

4. Ta av skorna när man prover kläder.
När man provar kläder i Japan så måste man till skillnad från Sverige ta av sig sina skor. Ofta är provrummet som här i Sverige bakom en lite dörr eller draperi, men där bakom är hela rummet på en liten platå, eller ibland en matta. Här förväntas du alltså ta av dig skorna innan du går upp på denna lilla golvförhöjning eller matta och provar dina kläder.

5. Billig lunch i närbutiken.
Ibland när man är på språng i Tokyo och hungern smyger sig på ska man veta att det alltid finns mat i närbutikerna. God, spännande mat, billigt. Finns ofta ett ganska brett utbud med mat, från mackor och onigiri (risbollar) till färdiga maträtter. Finns även klassiker som nudlar i kopp osv. Ofta finns det även mikrovågsugn för uppvärmning av mat samt varmvatten att använda till nudlarna, och är inte helt ovanligt med några sittplatser också. Allt detta till en billig peng.
Pasmo - smidigast i Tokyo.

Tokyo - Ikebukuro - Convenient store - Konbini

Läs även:   Gratis internet (läs WIFI) i Tokyo

Dela om du gillart!
Google+TwitterEmailPinterestFacebook

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *